Om du någon gång har spräckt skärmen på din mobil så går du förmodligen aldrig utan skärmskydd igen. Skärmskyddet skyddar mobilen när du tappar den i golvet eller på marken. De kommer i mängder av olika varianter och det är bara att testa dig fram för att hitta det skal du trivs med.
Glas eller plastskydd – fördelar och nackdelar
Skärmskydd kan generellt delas in i två kategorier, skärmskydd av glas eller av plast. Glasskydd är ofta tillverkade av härdat glas. De brukar ofta upplevas som väldigt behagliga eftersom det är lätt att föra fingret över skärmen exempelvis när du ska svepa vidare. De skyddar effektivt mot stötskador. Nackdelen med glasskydd är att de kan spricka rejält när de tappas i golvet. Därför kan man behöva byta ut skyddet efter en olycka. Plastskydd består ibland endast ev en simpel plastremsa och fungerar förvånansvärt bra för att skydda mobilen från sprickor. Däremot ger det inte samma fräscha känsla som ett skydd av glas. Det sägs även att plastskydd är lite mindre tåligt mot repor, exempelvis om du skulle råka skrapa med något vasst föremål mot mobilen.
Olika priskategorier och garanti
Priset för skärmskydd varierar beroende på material och modell. En del tillverkare lämnar garanti på sina skärmskydd så att du kan få ett nytt om det gamla skulle gå sönder på något vis. Det kan vara en skön trygghet, särskilt som det ibland kan vara klurigt att sätta fast skärmskyddet på rätt sätt utan att det går sönder eller får bubblor. Skärmskydd av plast är billigare än glasskydd, men det kan vara svårt att få tag på till alla modeller eftersom glasskydd är mest populära.
Kurvade kanter ger extra skydd
När det kommer till formen finns det flera saker att tänka på vid valet av skärmskydd. En del skärmskydd har krökta kanter för att kunna passa ihop med mobilens eleganta avrundning, till exempel på Iphones mobiler. Tack vare att skyddet går över kanten så skyddar det mot stötar och slag. Andra skärmskydd täcker endast den flacka delen av skärmen, vilket kan vara ett bättre alternativ om man har ett mobilskal eller plånboksfodral som går upp en bit på kanterna. På så vis ser man till att de båda skydden inte krockar med varandra. För att göra det enkelt för dig kan det vara bra att köpa både skal och skydd från samma tillverkare. Då vet du att de båda produkterna är optimerade för varandra.