Förvandla din telefonkamera till en professionell kamera

Är du intresserad av fotografi men inte har möjlighet eller ork att släpa runt på en stor systemkamera kan man enkelt förvandla sin telefonkamera till en högpresterande kamera oavsett vad man vill fotografera.

Till att börja med finns det numera tripods, även kallade stativ, till kameran som gör att man kan se till att kameran hålls still när man ska fota och så att man får en rak linje i fotot. Man vill ju inte att fotot ska vara snett eller suddigt. Vad man sedan kan införskaffa är en fjärrkontroll till sin telefon som man lätt kopplar ihop med sin telefon via Bluetooth eller WiFi, beroende på vilken sorts fjärrkontroll man köper. Man kan även använda detta till att filma om man vill kunna ha båda händerna fria och kunna röra sig runt kameran utan att fysiskt behöva röra den.

För att sedan förhöja kvaliteten i fotografierna kan man nu köpa till objektiv till sina telefonkameror. Det finns flera olika sorters objektiv, till exempel teleobjektiv (zoom objektiv), vidvinkelobjektiv, fish eye-objektiv och makroobjektiv (för närbilder). Givetvis påverkas bilderna av hur bra din telefons kamera är i grunden men med hjälp av dessa objektiv kan man förhöja kvaliteten och de tillåter dig som fotograf att vara mer kreativ och jobba med nya vinklar och idéer. Det ger dig möjligheterna man har med systemkameror i ett mycket mindre format. Oftast finns kit man kan köpa som innehåller flera olika sorters objektiv som man kan byta mellan beroende på vad man vill fotografera och i vilken stil man vill fotografera.

Vill man sedan fota när ljuset kanske är lite dåligt, till exempel inomhus eller när solen gått, ner kan man införskaffa en ringlampa som man enkelt fäster på telefonen, runt kameran så att det ger ljus till det som ligger närmast i bild. Detta är ett extremt bra verktyg för att ta selfies eller porträtt då man vill att hela ansiktet ska hamna i ljus och undvika konstiga skuggor.