Skydda din ögonsten – mobilen

När mobiltelefonen ännu var ung kunde man använda den direkt från förpackningen. Den var ofta gjord av hållbar plast, inte sällan med bumpers på sidorna. Vissa modeller var hopvikbara för att skydda skärmen eller så fick man med en särskild mobilväska i köpet. Skal köpte folk mest som en rolig grej. Mobiltelefonen har gjort en otrolig resa genom historien, vilket du kan läsa mer om i DN:s arkiv. När smarta telefoner gjorde entré med sina smäckra minimala glasskärmar var det många som blev minst sagt irriterade när de råkade tappa sin nyköpta skönhet i marken och glaset sprack. Ingen blev skonad från den splittrade skärmen, detta spindelnätsformade memento mori som bredde ut sig i var och varannan människas hand.

Så småningom insåg de flesta att ett mobilskydd av något slag måste inhandlas redan i butiken tillsammans med mobiltelefonen. De mobiler som säljs idag är mycket minimalistiska. Mobiltrenden har gått från att vara en färdig produkt som man köper till att vara en basprodukt som man själv kan modifiera efter tycke och smak. Det finns så många olika alternativ: vill du ha ett plånboksskal eller ett minimalt baksidesskydd? Kanske behöver du rejäla doningar som tål att slungas runt på en byggarbetsplats med damm och stötar? Behöver du skärmskydd som fungerar bra när du spelar spel på skärmen, eller är det viktigare att skärmskyddet är billigt så att du kan byta till ett nytt och fräscht då och då?

Mobilskal kommer i många olika varianter, allt från exklusiva sidenmatta ytor till borstad aluminium och gummi. Säkert har du redan en preferens för vad du tycker är både funktionellt och snyggt. Det är viktigt att modifiera en produkt som du umgås så mycket med så att det blir som du vill ha det. Om du tycker om grafiska uttryck finns det mängder av märken som har snygg design och vackra mönster i häftiga färger. Andra mobilskal är enfärgade och har ett större fokus på estetiskt snygga ytor och linjer.

När det kommer till utformningen av skalen så är det ofta i de små detaljerna som det kan avgöras hur bra de skyddar vid en olycka. En del mobilskal, särskilt billigare sådana, har inte perfekt passform. Det kan till exempel innebära att glasskärmen blir exponerad vid ett fall. Ett väldesignat skal har en perfekt passform och skyddar glasskärmens kanter som annars får ta emot stötar när du tappar mobilen i golvet. Ibland hjälper inte ett enkelt mobilskal mot sprickor och skador. Om barn ska använda mobilen kan det vara bra att fundera på att skaffa ett heltäckande skal som går på både fram och baksidan och omsluter mobilen. Dessa skal är genomskinliga så att du ändå kan se och använda mobilen när skyddet är på. Ett lite mer smidigt skal som ändå ger bra skydd är så kallade bumpers eller hörnskydd. Det är en rejäl kant som går runt hörnen på mobilen, ofta gjord av gummi.