Olika mobilsladdar

Mobilsladdar ser för det mesta likadana ut: vita eller svarta gjorda en något slags plastmaterial. De är vanligen cirka två till tre meter och av medelmåttig kvalitet. Men det är inte allt. Om man tittar lite närmre så finns det faktiskt en hel uppsjö av olika sladdar.

Rätt längd till dina behov

En vanlig standardlängd på laddningskabel är runt två meter. Det är tillräckligt långt för att du ska kunna ha laddaren i en kontakt nere på golvet och samtidigt kunna använda mobilen. Om du har långt till närmaste kontakt från den punkt där du använder mobilen som mest kan det vara bra att köpa en längre sladd. Med tre meter kommer du ganska långt, men det finns naturligtvis ännu längre sladdar. Priset stiger med längden, så fundera på dina behov redan vid inköpet av laddaren. Det finns även superkorta USB-sladdar. Det kan vara bra att ha till exempel i en dockningsstation eller för att ansluta till din powerbank.

Kvaliteten avgör livslängden

Många USB-kablar går sönder med tiden. Det blir glapp där kabeln har böjt sig för många gånger. Om du vill ha en längre livslängd på din kabel så finns det särskilda högkvalitativa laddsladdar att köpa. Det kan vara en god idé om du sliter mycket på dina kablar, exempelvis när du reser och packar ner laddaren i väskan.

Lightning, mikro-USB eller USB-C?

Det finns i huvudsak tre varianter av laddningskablar för mobiltelefoner. Lightning är Apples egen kontakt och den fungerar till deras moderna Iphone- och Appleprodukter. USB-C är en ny standard som liknar Apples lightning-kontakt på så vis att den är väldigt lätt att ansluta eftersom den är dubbelsidig. Mikro-USB måste föras in åt rätt håll, vilket enligt tidningen The Guardian kan upplevas som problematiskt . Mikro-USB är en standard som används av flera mobiltillverkare som Samsung, Sony och Huawei. Den används även till majoriteten av andra elektronikprodukter såsom hörlurar, powerbanks och laddningsbara spelare och liknande.

Spela mobilspel med handkontroll

Marknaden för spel på mobiltelefoner och surfplattor har fullkomligt exploderat de senaste åren. Populära spel som Fortnite och Call of Duty finns nu även i mobila varianter då dagens smartphones är så kraftfulla att de många gånger kan mäta sig med, och ofta till och med överträffa, vanliga bärbara datorer vad gäller prestanda. Som ett mått på hur populära mobilspelen är idag kan nämnas att Call of Duty Mobile laddades ner hela 148 miljoner gånger, till Android och iOS, den första månaden efter releasen den 1 oktober 2019.

En stor del av förklaringen ligger i att alla idag har en smartphone och även det faktum att många spel släppts som så kallade free to play-spel där själva spelet är gratis att ladda ner och spela men där det sedan finns mikrotransaktioner inuti appen. Ofta handlar det om att man kan köpa nya skins eller andra rent estetiska saker som inte påverkar spelmekaniken. Det handlar även om att köpa sig tid då man kan komma framåt snabbare i spelet genom att betala några kronor.

Fysiska istället för virtuella styrspakar

De som är vana att spela denna typ av spel på PC eller konsol kan dock tycka att det känns konstigt att spela med virtuella knappar och styrspakar på mobilskärmen och att det inte ger samma precision och känsla. Det finns dock särskilda handkontroller att köpa som är specialanpassade för att spela mobilspel med. Även om man inte är intresserad av att köpa en specifik handkontroll till sin smartphone kan det vara värt att investera i ett iphone x skal, eller vad man nu har för typ av mobil. Förut att fylla en rent estetisk funktion finns det även många skal i till exempel silikon som ger ett bättre grepp om mobilen när man spelar och som dessutom skyddar den mot stötar om man skulle råka tappa den.

Handkontroll för smartphones

Det finns en del olika varianter av handkontroller för smartphones och ofta ser de ut som vanliga handkontroller till Xbox eller Playstation. Många av dessa handkontroller har också någon typ av hållare framtill som man kan sätta fast mobilen i, så det blir som en slags handhållen spelkonsol. Kopplingen mellan handkontrollen och mobilen sker ofta trådlöst via bluetooth, eftersom det då passar både iPhones och Android-mobiler, men det finns också varianter som man kopplar in via mobilens USB-port eller motsvarande på iPhone. Då smartphones inte har någon aktiv kylning av GPU:n, som kan bli väldigt varm vid tunga 3D-spel, finns det även handkontroller med inbyggd fläkt som kyler mobilens baksida medan man spelar.

En annan variant är styrspakar och knappar som fästs med sugkoppar på mobilskärmen. Då kan man använda de existerande virtuella kontrollerna i spelet men ändå få en fysisk styrspak. Fördelen med dessa är att de funkar i de flesta spel, medan spelen måste ha specialanpassats för att fungera med en handkontroll.