Olika mobilsladdar

Mobilsladdar ser för det mesta likadana ut: vita eller svarta gjorda en något slags plastmaterial. De är vanligen cirka två till tre meter och av medelmåttig kvalitet. Men det är inte allt. Om man tittar lite närmre så finns det faktiskt en hel uppsjö av olika sladdar.

Rätt längd till dina behov

En vanlig standardlängd på laddningskabel är runt två meter. Det är tillräckligt långt för att du ska kunna ha laddaren i en kontakt nere på golvet och samtidigt kunna använda mobilen. Om du har långt till närmaste kontakt från den punkt där du använder mobilen som mest kan det vara bra att köpa en längre sladd. Med tre meter kommer du ganska långt, men det finns naturligtvis ännu längre sladdar. Priset stiger med längden, så fundera på dina behov redan vid inköpet av laddaren. Det finns även superkorta USB-sladdar. Det kan vara bra att ha till exempel i en dockningsstation eller för att ansluta till din powerbank.

Kvaliteten avgör livslängden

Många USB-kablar går sönder med tiden. Det blir glapp där kabeln har böjt sig för många gånger. Om du vill ha en längre livslängd på din kabel så finns det särskilda högkvalitativa laddsladdar att köpa. Det kan vara en god idé om du sliter mycket på dina kablar, exempelvis när du reser och packar ner laddaren i väskan.

Lightning, mikro-USB eller USB-C?

Det finns i huvudsak tre varianter av laddningskablar för mobiltelefoner. Lightning är Apples egen kontakt och den fungerar till deras moderna Iphone- och Appleprodukter. USB-C är en ny standard som liknar Apples lightning-kontakt på så vis att den är väldigt lätt att ansluta eftersom den är dubbelsidig. Mikro-USB måste föras in åt rätt håll, vilket enligt tidningen The Guardian kan upplevas som problematiskt . Mikro-USB är en standard som används av flera mobiltillverkare som Samsung, Sony och Huawei. Den används även till majoriteten av andra elektronikprodukter såsom hörlurar, powerbanks och laddningsbara spelare och liknande.