Vilken typ av laddare

Det är dumt att ge sig utanför hemmet utan en laddare. Det har blivit en viktig del av vår vardag och vi har fått vänja oss vid att leta efter strömuttag och att bråka om vems laddare som är vems i familjen. Även om många bussar och offentliga platser har USB-uttag för mobilladdning så behövs det fortfarande en sladd för att kunna ladda mobilen.

Snabbladdare eller vanlig laddare

Tiden då det fanns en laddare per mobilmodell är borta, och idag kan du köpa en laddare av ett antal olika märken som passar till din mobil. Tack vare att de flesta mobiltelefoner är kompatibla med en vanlig USB-kontakt så går det att ladda dem i vilken laddare som helst. När du ska köpa en laddare att stoppa i strömuttaget är det en god ide att lägga märke till hur lång tid som tillverkaren utlovar att en laddning ska ta. Denna siffra kan nämligen variera allt från två timmar till trettio minuter. Därmed kan vi prata om två olika sorters laddare, nämligen snabbladdare och standardladdare. En snabbladdare är praktiskt att ha med sig ute när du är ute och reser så att det går snabbt att ladda mobilen när du får tillgång till ett uttag. De flesta, men inte alla, mobiler har stöd för snabbladdning. Det är viktigt att sladd och laddare hänger ihop, för annars fungerar inte snabbladdningen.

Välj rätt kontakt

De mobilladdare som kommer i ett paket tillsammans med en sladd har olika beteckningar: Mikro-USB, USB-C samt lightning. Mikro-USB fungerar till många Samsung och Sonymobiler, medan USB-C är den senaste standarden som används i många nya mobiler. Tidningen The Guardian har lovsjungit USB-C tekniken att minska frustrationen hos mobilanvändare som försöker hitta rätt håll på kontakten. Denna teknik är nämligen kompatibel åt bägge håll. Lightning är slutligen Apples egen anslutningskontakt.