Telefontillbehör – en oanad marknad i smartphonens kölvatten

Många av oss har dem med så gott som överallt. Så gott som alla har en, och många av oss har så mycket av oss själva i dem, våra kära mobiltelefoner. Eller smartphones ska man nog säga då de flesta som har en mobiltelefon nuförtiden har en av sorten smartphone. Att det kallas smartphone är för att det inte endast är en telefon, ett kommunikationsmedel. Nej, en smartphone är en kombinerad mobiltelefon och handdator.

Smartphones har öppnat upp helt nya möjligheter för oss. Både för kommunikation, för att dokumentera, fotografera och för att uträtta vardagsärenden. Vi har mailen i telefonen och kommunicerar således med våra kollegor och affärspartners via våra telefoner. Varje plattform för social media, såsom Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest och TikTok har appar att ladda ner i sin smartphone. Så den största delen användande av sociala medier görs via smartphones. Banker har appar där man kan uträtta så gott som alla sina bankärenden. Butiker har appar där man man göra sina beställningar med hjälp av sin smartphone. Det finns en uppsjö av spel.

Att smartphones blivit en så viktig del av våra vardagsliv har öppnat upp för en tidigare oanad marknad för telefontillbehör. Vi vill har hörlurar till våra telefoner, skal, fodral, popsockets, nya laddare och kablar för att nämna några saker. Dessa tillbehör är i högsta grad förbrukningsvaror, många av dem slits fort så omsättningen blir stor. I ett resereportage beskrivs telefontillbehör som en av sakerna man kan shoppa om man reser till Bangkoks Chinatown. Detta gäller inte bara Chinatown i Bangkok. Det finns knappt längre en butik man kan gå in i eller ett torg man kan besöka utan att det myllrar av telefontillbehör av olika slag. Det finns något för alla: alltifrån glitter, färger och överdådigt till enkelt och funktionellt.

Telefontillbehör samt 100kr i månaden kräver Verizon av sina kunder för att uppgradera dem till nästa generations mobilnät. Frågan är hur många som tycker att det är värt det? Det visar i alla fall att telefontillbehör av olika slag har kommit att bli en viktig del i vårt hanterande av våra mobiltelefoner.

Utbredningen av smartphones har givetvis även öppnat upp för teleoperatörerna. Både privata mobilabonnemang och mobilabonnemang företag har gått till helt nya proportioner och nivåer.

Eftersom smartphones blivit en sådan central del av våra vardagsliv, och vi har så många olika aspekter av våra liv kopplade till våra smartphones så är det viktigt att ha en medvetenhet kring sitt användande. Smartphones är ett bra verktyg, men det är viktigt att de inte “tar över” våra liv så att vi lever våra liv genom dem. Livet pågår fortfarande i verkligheten. Relationer och familjer byggs bäst genom riktiga samtal och riktig tid tillsammans.