Ljudtillbehör till mobilen

Hörlurar är nästintill ett obligatoriskt tillbehör till mobilen som nog finns i var man och kvinnas ficka. Det är så otroligt lätt att stoppa in hörlurskontakten i telefonen och på så vis få tillgång till en hel värld av musik, video och ljudeffekter. Många använder även hörlurar som handsfree-mikrofon.

Bluetoothhörlurar

Det har blivit allt vanligare med bluetoothhörlurar som använder sig av trådlös teknik. På så vis slipper du alla krångliga sladdar och får en helt annan rörelsefrihet jämfört med konventionella hörlurar. Så gott som alla nytillverkade mobiler har stöd för bluetooth, som framför allt används till överföring av ljuddata men även kan användas för att föra över datafiler trådlöst. Nackdelen med bluetooth är att det kan vara dyrt samt att tekniken krånglar ibland. Den som har upplevt bekvämligheten med att vara trådlös brukar dock inte vilja byta tillbaka.

Konventionella hörlurar

För ett par hundralappar så får du ett par ganska rejäla hörlurar som både ger ett bra ljud och har en slittålig design. Det gäller att vara försiktig med hörlurarna så att inte kablarna skadas. Det är lätt hänt att slitage vid kontakten leder till glapp – och då är det dags att säga adjö till hörlurarna. Iphone-tillverkaren Apple gav upphov till rabalder när de valde att ta bort hörlursuttaget på sin nya mobilmodell Iphone 7. Det återstår att se om vi kommer att vänja oss vid att vara utan det traditionella hörlursuttaget.

Hörlurar med mikrofon

Om du tycker om att prata i telefon är hörurar med mikrofon ett bra tillbehör. Det är även lämpligt att använda när mobiltelefonens egen mikrofon börjar strula, vilket inte är ovanligt efter ett par års användning. Med hjälp av ett par handsfree både hör och hörs du bättre, vilket underlättar kommunikation över telefon. Det kan vara en god idé att köpa ett par handsfree-lurar av samma tillverkare som din mobil, så att du vet att funktionerna är kompatibla med just din telefon. Vanliga problem med mikrofonen är att det hörs dåligt eller att anslutningen till mobilen krånglar på olika sätt. Hörlurar med mikrofon finns även i bluetooth-variant för dig som vill ha maximal rörelsefrihet när du samtalar.

Bluetooth-högtalare

En bluetooth-högtalare är smidigt att ha i bilen, på landet eller i ryggsäcken när du är ute och reser. Du kopplar högtalaren till mobilen med hjälp av bluetooth och sedan kan du spela musik sladdlöst direkt från din mobil. Mobilhögtalare med bluetooth finns att köpa från en hundralapp och uppåt. Generellt sett kan man säga att man får vad man betalar för, särskilt när det gäller bluetooth. Det kan vara en god idé att investera några extra hundralappar för att slippa krångel med anslutning. Vissa bluetoothhögtalare tolererar att flera mobilet kan vara uppkopplade samtidigt, vilket underlättar när man är flera som delar på högtalaren i hushållet.